Het idee van schimmel is alarmerend genoeg, laat staan dat je iets ziet waarvan je vermoedt dat het zwarte schimmel is in je huis.
 
Dit is wat u moet weten over zwarte schimmel, de gezondheidsproblemen die het kan veroorzaken en wat u moet doen als u denkt dat u het in uw huis heeft.
 
 
 
Zwarte schimmel: wat is het?
 
Stachybotrys chartarum, beter bekend als “zwarte schimmel”, is een schimmel die vaak zwart van kleur is (maar hij kan ook groenachtig of grijs zijn) en kan in huizen groeien in vochtige of vochtige ruimtes.
 
De schimmel voedt zich met “organische materialen in gewone huishoudelijke materialen zoals gipsplaat, tapijt, isolatie of behang die zijn blootgesteld aan vocht.”
 
 
Naarmate de schimmel zich uitbreidt, kan het giftige stoffen afgeven. Het zijn deze die gezondheidsproblemen veroorzaken.
 
“De term ‘giftige schimmel’ is niet accuraat. Hoewel bepaalde vormen toxigeen zijn, wat betekent dat ze toxines kunnen produceren (met name mycotoxinen), zijn de vormen zelf niet giftig. ‘
 
Hoewel de vrijgave van mycotoxinen niet altijd optreedt, is de mogelijkheid dat dit kan voldoende reden om probleemschade (zwart of niet) meteen op te lossen.
 
Zwarte schimmel identificeren.
 
Zwarte schimmel die groeit op een zichtbaar oppervlak is gemakkelijk te zien.
Soms is echter de schimmel niet te zien, maar duidelijk te ruiken, omdat het achter een muur of isolatie zit. In dit geval moet eerst zien te achterhalen wat de vochtbron is die de schimmel heeft veroorzaakt.
 
Een muffe, aardse geur, zoals vuil en rottende bladeren, is een teken van aanwezigheid van schimmel.  Stachybotrys ruikt bijzonder sterk. 
 
 
 
Symptomen bij blootstelling.
 
 
Meestal omvatten deze symptomen hoesten, niezen, jeukende ogen en geïrriteerde keel- en neuspassages. Blootstelling aan zwarte schimmel kan ook chronische vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken veroorzaken. Degenen met allergieën voor schimmel hebben natuurlijk meer kans te worden beïnvloed door blootstelling.
 
Zoals meestal het geval is, lopen kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem meer kans op ongunstige reacties op schimmels. Blootstelling aan zwarte schimmel kan astma veroorzaken bij kinderen die in een besmette omgeving verkeren. Het kan longontsteking veroorzaken bij oudere, gevoelige personen.
 
Schoonmaken.
 
Zwarte schimmel, evenals elke andere schimmel die u in uw huis vindt, moet onmiddellijk worden schoongemaakt. Schimmels op harde oppervlakken kunnen worden gereinigd met “commerciële producten, zeep en water, of een bleekoplossing van niet meer dan 1 kopje bleekmiddel per 4 liter water”.
 
Wanneer schimmel wordt gereinigd, moeten niet-poreuze handschoen en oogbescherming  worden gedragen, tesamen met een masker.
Open deuren en ramen voor voldoende ventilatie
 
Verwijderen.
 
Elk poreus materiaal dat beschimmeld is, moet worden weggegooid. Dit omvat plafondtegels, gipsplaten en tapijt. In geval van uitgebreide schimmelschade moeten professionele specialisten voor sanering worden ingeschakeld om de klus te klaren.
Zelfs dode schimmel kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
 
Om ervoor te zorgen dat de schimmel niet opnieuw groeit, moet de bron van het vocht worden aangepakt. Dit betekent het opsporen en verhelpen van lekken of gebroken leidingen die de oorzaak zijn van de situatie, voordat u ander materiaal en meubilair vervangt.
 
Het komt erop neer dat hoewel “giftige zwarte schimmel” een angst inboezemde uitdrukking is, zwarte schimmel niet noodzakelijkerwijs gevaarlijker is dan andere schimmels. Elke schimmelgroei in het huis kan mogelijk gevaarlijk zijn en moet snel en grondig worden aangepakt.