Voorkomen is beter dan genezen.

Als s’nachts de temperatuur onder het vriespunt komt, wordt de buitenkraan nog wel eens vergeten. Voorkomen van bevriezing is minder werk, dan achteraf de boel te ontdooien. De kans bestaat ook dat je leiding kapot vriest, omdat ijs een groter volume heeft dan water.

Buitenkraan afsluiten.

Als je in de winter geen gebruik maakt van je buitenkraan, is het verstandig om deze  tijdig af te sluiten. En wanneer de watermeter buiten ligt, isoleer deze dan goed. Zo voorkomt u dat de leidingen bevriezen en dat u kosten moet maken om de eventuele schade te laten herstellen.

  1. Draai de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht.
  2. Draai de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat al het water uit de kraan loopt.
  3. Draai de aftapkraan dicht en laat de kraan buiten openstaan
Vorstvrije gevelkraan.

vorstvrije gevelkraan

Het plaatsen van een vorstvrije gevelkraan voorkomt dat er water in de water in de kraan blijft staan. Deze kranen worden aan de binnenkant van de gevel afgesloten. Voorwaarde is wel dat een eventuele waterslang moet zijn afgekoppeld, anders kan de kraan alsnog bevriezen, doordat er water in de kraan blijft staan.

buitenkraan

Tracing aanbrengen op je buitenkraan.

Een vrij simpele manier is om een vorstvrij lint te monteren. Deze zijn stekkerklaar en voorzien van een automatische thermostaat, die eenvoudig langs de waterleiding of afvoergoot geïnstalleerd kan worden met behulp van aluminium tape of ty-raps. Ook waterleidingen die kans maken op bevriezing, en waar alleen isolatie niet voldoende is, kunnen eenvoudig van een lint worden voorzien.