Steigerhouten meubels voor buiten zijn overal verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en maten. Het hout is erg populair dankzij zijn stevige en robuuste uiterlijk. Voor u is steigerhout een prachtig materiaal om mee te werken, omdat het gemakkelijk kan worden omgetoverd in meubels of andere objecten voor binnen en buiten. Steigerhout is bovendien gemakkelijk om mee te werken. Het hout heeft een wat ruwer uiterlijk omdat het natuurlijke onvolkomenheden heeft. Daarom zijn kleine foutjes in het eindresultaat amper te zien.

In deze blog zullen we u enkele tips geven over het maken van uw eigen plantenbak van steigerhout. We zullen u vertellen wat u nodig heeft als het gaat om hout, materialen en gereedschappen. En we geven u een algemeen bouwplan voor uw plantenbak. Het is belangrijk is om uw plantenbak de juiste bescherming te bieden tegen alle weersomstandigheden. Het hout moet de weerselementen kunnen verdragen en om het reeds verweerde steigerhout onnodig snel te laten vergaan, is er gelukkig een goede oplossing.

Wat is steigerhout en wat kun je ermee doen?

Steigerhout is onbehandeld grenen, ruwweg gezaagd en niet geschaafd en wordt oorspronkelijk gebruikt in de bouw, als een loopplank tussen steigers. Omdat het niet wordt verwerkt, wordt het na ongeveer een half jaar grijs door verwering. Wanneer ze in de bouw worden gebruikt, worden de planken nog gemener door gemorst cement en vergruizeld grind veroorzaakt roodheid.
De steigerhouten planken krijgen tijdens dit proces hun karakteristieke uiterlijk. Dit maakt ze vooral populair voor allerlei toepassingen, van robuust meubilair tot gebruiksvoorwerpen, voor zowel buiten als binnen. Omdat de planken die in de bouw worden gebruikt schaarser en duurder zijn, kunt u ook nieuw gemaakte steigerplanken kopen. Deze kunnen geheel nieuw of al enigszins grijzend zijn en zijn perfect geschikt voor de doe-het-zelver, ook al zien ze er minder authentiek uit.
Tuinmeubelen gemaakt van steigerhout zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Maar omdat het leuker is om zelf iets te maken is het een leuke uitdaging om zelf een projectje te starten. Een van de eenvoudigste projecten om mee te beginnen is een vierkante of rechthoekige houten plantenbak.Bouwplan voor een steigerhouten plantenbak.

De juiste tools.

De doe-het-zelver die een plantenbak van steigerhout wil maken, vindt hier een geweldig bouwplan . Op basis van de tekening en de instructies kunt u een rechthoekige steigerbak van 39 cm breed, 85 cm lang en 63 cm hoog maken (bekijk de tekening voor de exacte afmetingen). Deze afmetingen zijn uiteraard eenvoudig aan te passen aan uw eigen voorkeuren. Hieronder schetsen we alleen het globale bouwplan, we verwijzen graag naar de link voor een meer gedetailleerd bouwplan.

Benodigde planken.

steigerhout

* Het hout dat u nodig hebt voor een plantenbak is 4 houten steigerplanken (30 x 195 mm) van 250 cm. Daarnaast een brede strook (30 x 62 mm) van 250 cm lang en een smalle vierkante strook (30 x 30), ook 250 cm lang.
* De steigerhouten planken worden in stukken van de juiste lengte gezaagd en worden gebruikt voor de zijkanten en de onderkant van de plantenbak.
* De smalle vierkante verbindingsstrips worden ook op maat gesneden. We gebruiken deze verbindingslatten voor de constructie van de binnenkant van de plantenbak.
* De bredere verbindingsstrips worden op maat gesneden om te worden gebruikt voor de rand van het houten frame of bovenop de plantenbak.
* U hebt alleen schroeven nodig, dus een goede (elektrische) schroevendraaier en een zaag zijn voldoende voor deze klus.

Uw plantenbak van steigerhout beschermen.

Je kunt nu de zelfgebouwde plantenbak in de tuin zetten, maar hij heeft eigenlijk nog één ding nodig. Zon, water en andere invloeden, hebben vrij spel op het steigerhout. Het steigerhout krijgt zijn voorkomen omdat het onbehandeld is en buiten is gebleven. Dit leidt tot bederf en verkleuring waardoor het onderscheidende uiterlijk en gevoel ontstaat. Maar als het hout er mooi uitziet, is het verstandig om het hout tegen de elementen te beschermen. Alleen zo heeft u lang plezier van de plantenbak van steigerhout in uw tuin Om uw waardevolle steigerhout volledig waterdicht te maken, is Woodcon de beste oplossing.

WonenWonen

Ruw steigerhout behandeld met Woodcon.

Woodcon nestelt zich rond de vezels van het hout en maakt het steigerhout van uw plantenbak volledig waterdicht, dit alles dankzij een onzichtbare coating in en op het houten oppervlak. De impregnering laat het steigerhout niet los, in tegenstelling tot conventionele verven of coatings, wat uiteindelijk wel zal gebeuren. Er zijn geen schilferige lagen en er kunnen geen scheuren of schilfers optreden. Het resultaat is een houten steigerplank die wordt beschermd tegen de elementen, zonder dat het oppervlak een glanzende of natte uitstraling krijgt en de fijne textuur van het hout ongewijzigd blijft. Het authentieke uiterlijk van steigerhout met knopen, aders en grijze kleuring blijft volledig intact.

Toepassing.

Een borstel, verfroller, spons of lagedrukspray volstaat om Woodcon toe te passen en daarom is het product de perfecte keuze voor de doe-het-zelver, vooral omdat het milieuvriendelijk is. Woodcon is niet-toxisch en niet-ontvlambaar. Woodcon zelf heeft een vlamvertragend effect en Woodcon zal hout volledig waterdicht maken. Na de behandeling wordt uw steigerhout volledig beschermd tegen de elementen in uw tuin. Overigens helpt Woodcon de plantenbak te vrijwaren van algen, mos en houtschimmels. Met Woodcon bent u verzekerd van een duurzame en beschermde steigerhouten plantenbak.

Folie.

Als laatste stap is het handig om de binnenkant van de plantenbak met folie te bedekken. Hoewel de binnenkant al wordt beschermd door Woodcon, zorgt de folie ervoor dat het hout niet in direct contact komt met water, grond en wortels. De folie zorgt er ook voor dat de grond niet uit de plantenbak kan lekken door de gaten die soms onvermijdelijk zijn met steigerhout.
Veel plezier met je eigen plantenbak gemaakt van steigerhout.