Dakgoten schoonmaken, doe het tegen einde zomer.

Wanneer de zomer ten einde is vallen de bladeren weer van de bomen , dit is vaak de tijd dat er ook stevige regen- en onweersbuien zijn. U doet er verstandig aan om vóór deze periode een inspectie uit te voeren. Zo is de kans op verstoppingen minimaal,  voorkomt u verstoppingen en lekkages wat in veel gevallen zorgt voor financiële schade en overlast. Jaarlijks onderhoud van de dakgoten is belangrijk om het regenwater snel te kunnen afvoeren.

Oorzaken van verstoppingen en lekkages.

Dakgoten en regenpijpen hebben veel te voorduren in ons land met de vele weersinvloeden. Van hete zomers, wat kan zorgen voor uitdroging en scheuren, tot de extreme heftige onweersbuien. De meest voorkomende oorzaken van verstoppingen en lekkages zijn:
  • Bladeren en groen afval.
  • Stof en zand.
  • Vogelpoep.
  • Veroudering van materialen.
  • Vuurwerkrestanten.

 

Gevolgen van verstopte dakgoten.

Wanneer het regenwater niet goed afgevoerd kan worden doordat zich in de dakgoot bijvoorbeeld bladafval of takken bevinden, kan door het gewicht van het water de dakgoot gaan doorhangen of scheuren. Daarnaast kan het water bij vorst bevriezen en gaan uitzetten. Hierdoor kan lekkage, roest, aanslag of verrotting ontstaan, welke vaak pas in een te laat stadium wordt opgemerkt. Het repareren of zelfs vervangen van de dakgoot is dan vaak nog de enige optie.

Verstopte afvoer.

Als het water niet, of niet snel genoeg kan worden afgevoerd, wijst dat op een verstopte afvoerbuis. Je kunt dan proberen om met een ontstoppingsveer de afvoerbuis weer open te krijgen. Gebruik bij kunststof afvoerbuizen niet al te heet water. Mocht dit niet baten, dan kun je proberen  om met gootsteenontstopper de vervuiling te verwijderen. Te verkrijgen bij elke bouwmarkt of doe het zelf winkel.