Oudere, meestal vooroorlogse woningen zijn vaak voorzien van een houten vloer. Bij oudere houten tand- en groefvloeren zullen zich onvermijdelijk kieren tussen de planken ontwikkelen. De problemen hiermee zijn talrijk:
Het is niet om aan te zien en het maakt het moeilijk om schoon te maken, omdat deze gaten vuilmagneten worden. Niet alleen dat, ze kunnen een struikelgevaar vormen als de planken omhoog beginnen te komen – een veel voorkomend verschijnsel bij oude houten vloeren.
Tenzij uw vloer bedekt is met vloerbedekking, zorgen deze gaten ervoor dat uw kamer tochtig aanvoelt. Hoewel dit een normale luchtstroom is vanuit je kelder of kruipruimte, zorgt dit ervoor dat je verwarming harder werkt om meer warmte aan te voeren, waardoor je op hogere stookkosten wordt gejaagd.
 
Waarom ontstaan deze kieren?
 Dit is een veelvoorkomend probleem bij oudere houten vloeren, omdat het hout na verloop van tijd krimpt. Het probleem wordt groter als de planken niet strak zijn gelegd in de eerste plaats. Een andere verergerende situatie is wanneer de vloer water beschadigd raakt. Hout wat in aanraking is geweest met water zal eerst uitzetten en krimpen als het uitdroogt. Vloeren met bovenmatige hitte (zoals in het geval van een ovenruimte) zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van naden en kieren.
 
Wonen

Wat is er aan te doen?

 Dat is nog niet zo eenvoudig. Helaas zijn de meeste oplossingen niet gemakkelijk of mooi. Herstel van terrasplanken valt in de categorie van oplossingen die eruit zien als het weggooien van geld. In veel gevallen zult u ontelbare uren besteden aan het opvullen van openingen, om daarna niet tevreden te zijn met de resultaten en overwegen om een nieuwe massieve hardhouten of geconstrueerde houten vloer te leggen. Als u echter absoluut wilt repareren, is uw beste optie om de gaten te vullen met een vast, in plaats van vloeibaar, materiaal.  Hieronder de opties, van het beste naar het minder beste resultaat.
1. Vullen met houtstrips
tafelzaag
Bij deze methode wordt een tafelzaag gebruikt om stroken uit reserve-vloerplanken te zagen. Als er geen bijpassende vloerplanken beschikbaar zijn, kan hout van dezelfde soort worden gebruikt. Breng lijm aan op de zijkanten van de strips en klop de strips voorzichtig in de gaten met een hamer. Het zagen van ultradun hout kan moeilijk en gevaarlijk zijn voor de doehetzelfver. Bij extreem dunne stroken moet je je hand nog dichter bij het scherpe mes plaatsen. Het gebruik van duwstangen is een manier om uw handen verder van het lemmet te houden, maar dit betekent dat u minder controle hebt over de houtaanvoer. Zelfs als de gevaarfactor is opgelost, is het moeilijk om de doorvoer voldoende te regelen, zodat u een houten strook van een gelijkmatige breedte krijgt. Deze methode kunt u het best overlaten aan een vloerenexpert.
 
 
2. Jute touw
jute touw
Een vaak voorgeschreven methode is ook een oude: de openingen vullen met touw. Sommige experts raden aan om jute of gewoon katoenen touw te gebruiken. Schraap de openingen eerst met een schroevendraaier uit en zuig vervolgens het vuil eruit. Breng vervolgens timmermanslijm voorzichtig aan op lengten van het touw (vooraf op maat en vooraf getest) en duw het in de gaten. Nadat de lijm grondig is opgedroogd, opnieuw beitsen en verzegelen. Een probleem met deze methode is dat gaten niet allemaal even breed zijn. Dit betekent dat u verschillende touwen met verschillende diktes moet kopen. Ook kunnen openingen tussen de vloerplaten niet over de gehele lengte van de planken lopen. U hebt dus een touwvuller die stopt in het midden van de vloerplanken.
 
3. Dichten met plamuur, geen goed idee.
Bij deze methode wordt het vulmateriaal zoveel mogelijk met een plamuurmes aangebracht en vervolgens geschuurd tot het niveau van de vloer nadat het vulmiddel is uitgehard. Dit is echter geen goede optie. De omliggende vloerdelen zullen gaan “werken”, waardoor het plamuur uiteindelijk zal gaan barsten.