Eenvoudig besparen op je stookkosten.

De kosten voor energie zullen de komende jaren alleen maar blijven stijgen. De overheid doet ook nog een duit in het zakje, door de energiebelasting op gas in 2018 alweer te verhogen. Sinds 2011 is de energiebelasting op een m3 gas gestegen van 16,39 cent naar 28,24 cent voor 2018. Een stijging van maar liefst 70% (bron: belastingdienst). Met enkele eenvoudige ingrepen is er zonder in te leveren op comfort nog wel een mogelijkheid om je energierekening te drukken.

Besparen op heet water.
  1. Waterbesparende douchekop: Met een waterbesparende douchekop gebruikt u al snel tot 50% minder warm water. In een gemiddeld huishouden scheelt dat jaarlijks zo’n 60 m3 aan gas om het water te verwarmen, wat neerkomt op ongeveer €40,00.
  2. Thermostaatkraan douche: Je brengt het water sneller op de gewenste temperatuur en de kraan hoeft minder lang te laten lopen.
  3. Doorstroombegrenzer op de keukenkraan: Zeker in combinatie met een boiler is het beperken van de warmwaterstroom met een doorstroombegrenzer een goedkope manier om energie te besparen. Dit kan in geval van handen wassen of afspoelen van de vaat oplopen tot 50%. Ook de tapkraan in de badkamer leent zich voor een dergelijke oplossing.

    doorstroombegrenzer

    doorstroombegrenzer

 

Radiatoren efficiënter laten werken
  1. Radiatorfolie: Door het plaatsen van radiatorfolie aan de achterzijde van de radiator verlies je minder energie via de buitenmuur.
  2. Radiatorventilator: De ventilator wordt met magneten op een convector of radiator bevestigd. De ventilatoren zorgen voor meer warmte overdracht. Hierdoor wordt het verwarmen van een ruimte versneld en temperatuurschommelingen verkleind. Bespaar tot 30% stookkosten.
  3. Ontluchten: Als de radiatoren niet goed zijn ontlucht, betekent dit dat ze niet op volle capaciteit werken en dat ze je energierekening onnodig verhogen.

 

Tip:  Uw verwarming een graad lager zetten bespaart ongeveer zes procent op uw energierekening voor verwarmen. Dit is ongeveer 80 euro per jaar.