Je huis schilderen is niet het leukste werk. Binnenshuis is het vaak nog wel te doen,  maar het buitenhuis schilderij kan een crime zijn. Dus, daarom kun je het beter in een keer goed doen. Wie wil het opnieuw doen? Nou, ik niet.
 
1. Hout was nat toen het werd geschilderd.
Als alleen het oppervlak van het hout nat is, dan is 1 zonnige dag meestal nodig om te drogen voor het schilderen. Als het hout verzadigd is, zijn er meerdere zonnige of winderige dagen nodig.
 
2. Blanke delen werden blootgesteld aan meerdere weken zonlicht voor het schilderen.
Zonlicht degradeert het onbehandelde houten oppervlak, waardoor het nooit de verf goed zal vasthouden. Als het blanke hout meer dan 3 tot 4 weken werd blootgesteld aan zonlicht, dient het oppervlak licht te worden geschuurd alvorens de grondverf aan te brengen.
 
3. Het was te koud toen het hout werd geschilderd.
Olie-gebaseerde verf moet worden toegepast wanneer de temperatuur tenminste 5ºC is; voor latexverf moet het 10ºC zijn. De omstandigheden moeten gedurende 24 uur na het schilderen boven deze temperaturen blijven. Bij het voorbehandelen van het hout met een verfbaar waterafstotend conserveermiddel (een aanbevolen praktijk), worden de beste resultaten bereikt bij gebruik bij> 20ºC.
 
4. Hout was te warm tijdens en na het schilderen.
Verf niet wanneer de temperatuur 30ºC is. Om temperatuurblaren te voorkomen, vermijd de oppervlakken die na het verven in de zon komen. De beste procedure is om de zon rond het huis te volgen. De oostkant van het gebouw moet laat in de ochtend geschilderd worden, de zuidkant in het midden van de middag, de westkant laat in de middag.
De noordkant kan op elk moment tijdens de dag worden geschilderd. Echter, tenminste 2 uur zijn nodig om de frisse verf te drogen voordat het weer afkoelt tot het punt waar de dauw vormt. Als er blaren op het houtoppervlak verschijnen, laat de verf een paar dagen drogen, de blaren afschrapen, de randen met schuurpapier opschuren en het gebied opnieuw schilderen.
 
5. Het weer was te vochtig toen het oppervlak werd geschilderd.
Wanneer waterverf droogt, moet het water zo snel of sneller verdampen dan de oplosmiddelen. Nadat het water verdampt, zal de verf krimpen tot bijna zijn uiteindelijke vorm. Naarmate de oplosmiddelen verdampen, reageert de verf chemisch op het vormen van een hard materiaal. Wanneer het te vochtig is, kan het water niet verdampen en de oplosmiddelen kunnen eerst verdampen, waardoor de verf kan gaan uitharden, terwijl het nog steeds in een watergevulde toestand is. Olie-gebaseerde verven zullen ook falen als de weersomstandigheden te vochtig zijn.