Er zijn maar weinig klusjes in de tuin die mensen zoveel twijfel en zelfs angst aanjagen als snoeien. Moet je ├╝berhaupt snoeien? En zo ja, wanneer is het juiste moment om het te doen. Februari? Maart? Wat zijn de beste snoeischaren voor de klus? Er zijn veel vragen, en met een goede reden. Snoei-fouten kunnen ertoe leiden dat planten er beroerd uit gaan zien. Ze worden ziek en sterven zelfs af. Welke fouten worden er gemaakt door verkeerd snoeien. Waarom levert dit problemen op voor je planten. Hier onder de meest voorkomende fouten die gemaakt worden.

NIET HET JUISTE SNOEI GEREEDSCHAP

Het is erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat je snoeischaar of takkenschaar erg scherp is. Stompe exemplaren zullen de stengel die je aan het snoeien bent vernielen. De knop ontwikkelt zich mogelijk niet, of de tak kan afsterven.

Dit betekent ook dat een keukenschaar een absolute no-no is voor snoeien. Ze zullen nooit scherp of sterk genoeg zijn om door dikkere stelen te snijden, wat vrijwel zeker schade aan je planten zal veroorzaken.

TE VROEG SNOEIEN

Dit is een gemakkelijke fout die je maakt als je niet kunt wachten om weer te gaan tuinieren. Elk jaar zie je planten die al in januari worden gesnoeid. Dit is een slechte snoeistrategie, omdat de kans op strenge vorst en sneeuw te groot is.

Snoei nooit als het koud en ijzig weer is of als er sneeuw wordt verwacht, omdat dit kan leiden tot het binnendringen van vorst in de plant en deze kan afsterven. De beste tijd? Zeer vroege lente, dus wacht tot eind februari of zelfs begin maart om schade door vroeg snoeien te voorkomen. 

VERKEERDE SNOEITECHNIEK

De meesten van ons weten dat ze net boven een verse knop moeten snoeien – maar wist je dat de hoek waaronder je snoeit ook belangrijk is? Gebruik een schuine snede die wegloopt van de top om te voorkomen dat er vocht in de top komt en deze bederft.

snoeien

Dus als je merkt dat de toppen zwart worden of eraf vallen na het snoeien, is dat omdat je de schuine techniek niet hebt gebruikt. Ten slotte moet je altijd snoeien boven een naar buiten gerichte knop, anders kruisen nieuwe scheuten elkaar, waardoor er een warboel ontstaat en de bloei wordt onderdrukt.